SZC logo

Nyíregyházi Szakképzési Centrum

OM kód: 203045/005 | 4450 Tiszalök Ady Endre utca 35.

Intézmény logo

Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánkról

TörténetTörténet

A Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskola 1953-ban jött létre Szakács Ferenc vezetésével. Az iskola évtizedeken át magas színvonalú képzést nyújtott tanulói számára. Az intézményben volt mezőgazdasági és faipari szakközépiskolai képzés, pénzügyi tagozat, levelező oktatás, s orosz kéttannyelvű gimnáziumként is működött.

1996-ban létrejött a közgazdasági szakközépiskolai tagozat, számos diáknak biztosítva a lehetőséget a szakirányú továbbtanulásra. 1993-ban elkészült a tornaterem, de ezen kívül két szabadtéri sportpálya is biztosítja tanulóink rendszeres testedzését.

A 2006/2007-es tanévtől számos új profillal bővült intézményünk, elkezdődött a szakiskolai oktatás. A 2007/2008-as tanévben került bevezetésre az emelt óraszámú testnevelés a gimnáziumi osztályokban. Emellett a labdarúgás iránt érdeklődő fiatalok heti nyolc edzés során kedvenc sportjukkal foglalkozhattak, melynek eredményeképpen az iskola csapata több alkalommal a Labdarúgó Diákolimpia országos döntőjébe került nagypályás labdarúgás, kispályás labdarúgás és teremlabdarúgás sportágakban.

A 2008/2009-es tanévtől tovább bővült a választék: szakközépiskolában beindult az informatika valamint a kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport. 2011-ben szakközépiskolai osztályokban újabb szakmacsoporttal bővült képzési kínálatunk: bevezettük az egyéb szolgáltatások szakmacsoportban a katonai alapismeretek oktatását. A vállalkozó szellemű rendész tanulóink több alkalommal részt vettek a KatonaSuli nyári táborában, ahol gyakorlatban is kipróbálhatták az elméletben már elsajátított ismereteket. A 2017/2018-as tanévben szakgimnáziumban elindítottuk a közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazatot, míg szakközépiskolában új, hiány-szakképesítésekkel bővült a választható szakképesítések köre: épület- és szerkezetlakatos, bádogos, burkoló.

A 2020/2021-es tanévben pedig a 4+1 éves szakgimnázium átadta a helyét az 5 éves technikumnak, míg a 3 éves szakközépiskola a szintén 3 éves szakképző iskolának. Technikumban 9-10. évfolyamon, szakképző iskolában a 9. évfolyamon ágazati alapoktatás zajlik, mely ágazati alapvizsgával zárul. Technikumban a 10. évfolyam, szakképző iskolában a 9. évfolyam végén dönti el a tanuló, hogy az ágazathoz tartozó szakmák közül melyiket kívánja tanulni a képzés fentmaradó 3, illetve 2 évében.

Szintén a 2020/2021-es tanév újdonsága iskolánkban a Dobbantó Program, melybe azon tanulók csatlakozhatnak be, akik tizenötödik életévüket betöltötték és nem végezték el az általános iskolát. A Dobbantó Program folytatása a műhelyiskola, ahol egy részszakmát (bolti előkészítő vagy fémipari gyártás előkészítő vagy szobafestő) szerezhetnek a tanulók. A két képzési forma elvégzése alapfokú végzettség megszerzésével egyenértékű.
Szeretettel várjuk leendő diákjainkat!


Partnereink

  SZC logo

  Nyíregyházi Szakképzési Centrum


   • Intézmény logo
   • Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium

    4450 Tiszalök Ady Endre utca 35.

   • Telefon: +36701995636

    E-mail: titkarsag@teleki-tlok.edu.hu

    OM azonosító: 203045/005


   2023Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégium